Kent u dat gevoel? Uw woning lijkt steeds kleiner te worden. Misschien is het gezin wel gegroeid of wilt u de zolder inrichten als fitnessruimte? Gelukkig kan uw woning met nieuwe woonwensen meegroeien door het plaatsen van een dakkapel. Hier wint u veel vierkante meters mee, afhankelijk van de breedte. Bouwtechnisch zijn er nauwelijks beperkingen qua maximale breedte en hoogte. Wel zijn er eisen waaraan een dakkapel moet voldoen. Zo is er vaak een vergunning nodig, maar niet altijd.

Een dakkapel zonder vergunning plaatsen

Het is mogelijk om een dakkapel te plaatsen zonder een vergunning van de gemeente. Hiervoor moet die wel minimaal aan de volgende voorwaarden voldoen:

1.Bouw de dakkapel op het achter- of zijdakvlak. Aan de zijkant mag die niet uitkomen op een openbaar toegankelijk gebied.

2.De dakkapel heeft een plat dak.

3.De afmetingen van de dakkapel: Maximale hoogte is 1,75 meter vanaf de voet van de dakkapel.

  • De bovenkant bevindt zich minimaal 0,5 meter onder de daknok.
  • De zijkanten zijn minimaal 0,5 meter verwijderd van de zijkant van het dakvlak.
  • De onderkant van de dakkapel ligt tussen de 0,5 meter en 1 meter boven de onderrand van het dak.

Ook bij bouwen zonder vergunning, moet u rekening houden met het burenrecht en het Bouwbesluit. Om er voor te zorgen dat een dakkapel voldoet aan alle eisen, helpen de experts van Schipper Kozijnen u graag. Lees meer over het plaatsen van een dakkapel zonder vergunning

 

Breedte van een dakkapel aan de voorzijde

Een dakkapel aan de voorzijde van het huis mag vaak minder breed zijn dan aan de achterkant. Aan de voorzijde gelden meer welstandseisen. Veel gemeenten hanteren 50 procent van het dak als maximale breedte van een dakkapel aan de voorzijde, maar dit varieert. Vraag het daarom na bij de gemeente.

Breedte van een dakkapel aan de achterzijde

Aan de achterkant van de woning heeft u meer mogelijkheden tot het plaatsen van een bredere dakkapel. Er zijn minder restricties dan aan de voorzijde. De enige regel die geldt, is dat de dakkapel 0,5 meter van de erfgrens moet zijn.

Des te breder een dakkapel, des te voordeliger

De prijs van een dakkapel is per strekkende meter. De eerste meter is het duurst en elke meter daarna is goedkoper. Doe hier uw voordeel mee door 1 brede dakkapel te plaatsen voor 2 kamers. Dit is goedkoper dan 2 aparte dakkapellen.

Op ieder dak past een dakkapel van Schipper Kozijnen

Elke breedte is mogelijk bij ons omdat we uw dakkapel op maat maken. Onze specialist kijkt samen met u wat het beste past bij de woning. Neem contact op voor een vrijblijvende afspraak.