Condens op het glas is een veelvoorkomend verschijnsel in woningen, vooral tijdens de koudere maanden. Het kan frustrerend zijn en zelfs zorgen voor een oncomfortabel gevoel in huis. Maar wat is condens precies, en nog belangrijker, wat kun je eraan doen? Laten we dat eens helder uitleggen!
Wat is condens?
Condens ontstaat wanneer warme, vochtige lucht in aanraking komt met een koud oppervlak, zoals een raam. De vochtige lucht koelt dan snel af, waardoor het water in de lucht neerslaat op het glas. Dit zie je in het voorjaar en najaar's ochtends, als de temperatuur 's nachts is gedaald en de luchtvochtigheid in huis is toegenomen door bijvoorbeeld ademen, koken of douchen. Dit kan gebeuren aan de binnenkant, buitenkant of zelfs tussen de ruiten van dubbel glas.
Soorten condens:
-
Condens aan de binnenkant van het glas: Dit komt meestal door een hoge luchtvochtigheid in huis en onvoldoende ventilatie. Je ziet dit vaak in keukens, badkamers, of slaapkamers na een nacht slapen.
-
Condens aan de buitenkant van het glas: Dit is een teken dat je ramen goed isoleren. De buitentemperatuur is laag, terwijl het binnen warm is, waardoor aan de buitenzijde van het glas condens kan ontstaan. Dit verdwijnt meestal snel zodra de zon opkomt en de temperatuur stijgt.
-
Condens tussen de ruiten (bij dubbel glas): Dit is een indicatie dat de afdichting van het glas lek is. Hierdoor kan vocht tussen de glaslagen komen. Dit type condens vraagt om aandacht, omdat het de isolatiewaarde van het glas vermindert.
Kun je condens op een raam voorkomen?
Condens aan de buitenkant van de ramen kunt u niet voorkomen. Ook niet als u het telkens droog maakt. Zolang de buitentemperatuur laag is en de relatieve luchtvochtigheid blijft, blijft condens aan de buitenkant van uw ramen ontstaan. Dit verschijnsel is zeker geen fout in het product. Sterker nog het bewijst de aanwezigheid van prima isolerende beglazing.
Wat kun je doen tegen condens op het glas?
1. Ventilatie verbeteren
Zorg voor voldoende ventilatie in huis. Open ramen regelmatig en gebruik ventilatieroosters of een mechanisch ventilatiesysteem om vochtige lucht af te voeren en frisse lucht binnen te laten. Vooral in ruimtes zoals de keuken en badkamer is dit belangrijk.
2. Luchtvochtigheid reguleren
Gebruik een luchtontvochtiger om de luchtvochtigheid in huis te verlagen. Dit is vooral handig in de winter, wanneer ramen vaak dicht blijven en de luchtvochtigheid stijgt.
3. Temperatuur in balans houden
Houd je huis op een constante temperatuur. Snelle temperatuurschommelingen kunnen condensvorming bevorderen. Probeer de temperatuur in verschillende kamers gelijk te houden.
4. Kies voor HR++ of triple glas
Overweeg om je huidige ramen te vervangen door hoogrendementsglas (HR++) of zelfs triple glas. Dit type glas heeft betere isolerende eigenschappen, waardoor de kans op condens vermindert.
5. Onderhoud en controle
Controleer regelmatig de staat van je kozijnen en afdichtingen. Slijtage of beschadigingen kunnen de isolatiewaarde van je ramen verminderen en zo condensvorming bevorderen.
Oplossingen tegen condens
Condens op het glas is vaak een teken dat de luchtvochtigheid in huis te hoog is of dat de temperatuurverschillen groot zijn. Gelukkig zijn er simpele oplossingen om dit probleem te verminderen. Door te ventileren, de luchtvochtigheid te reguleren en eventueel te investeren in beter glas, zorg je voor een comfortabel en gezond binnenklimaat. En dat draagt bij aan het wooncomfort van je huis – precies wat we bij Schipper Kozijnen belangrijk vinden!
We helpen je graag
Schipper Kozijnen helpt graag, met bijvoorbeeld met het uitzoeken van betere ramen waardoor je minder last hebt van condens. Schipper Kozijnen is al ruim 50 jaar dé specialist in kunststof kozijnen en aluminium kozijnen, hierbij wordt ook gekeken naar de beste ramen. We staan voor kwaliteit in producten en dienstverlening en bieden een garantie op onze producten van minimaal tien jaar.
Zijn je ramen of kozijnen toe aan onderhoud? Voor onderhoud van jouw kozijnen kunt u onze monteurs van Onderhoud & Reparatie inschakelen.